وقتی درباره رزولوشن یک صفحه نمایش ( Display ) صحبت می شود ، از چیزهای مختلفی بحث می شود ؛ در واقع رزولوشن یک صفحه نمایش به عوامل مختلفی بستگی دارد .
شاید بسیاری از افراد بگویند هرچه تعداد پیکسل یک صفحه نمایش بیشتر باشد ، کیفیت آن بیشتر است ؛ ولی باید گفت که فقط تعداد پیکسل بیشتر در صفحه نمایش کیفیت آن را بالا نمی برد ، بلکه یکی از عواملی است که در کیفیت آن موثر است .
بالا بردن کیفیت صفحه نمایش چه در یک گوشی هوشمند چه در یک تلویزیون و یا در دستگاه های دیگر ، بستگی به بالا بودن کیفیت طراحی و تولید آن نیز می باشد که یکی از مشکلات اساسی آن بالا رفتن قیمت تمام شده ی محصول است که اهمیت بسیار زیادی دارد .
به تازگی سونی محصول جدید خود Xperia Z5 Premium را عرضه کرد که صفحه نمایش آن ۴K UHD است و رزولوشن آن ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ پیکسل و در هر اینچ آن ۸۰۰ پیکسل قرار دارد ؛ آیا باید دید که کیفیت این صفحه نمایش واقعی است و یا فقط یک تبلیغ از طرف شرکت سونی!
برای مقایسه در کنار Sony Xperia Z5 Premium ، LG G4 با کیفیت صفحه Quad HD ( 2560 در ۱۴۴۰ – ۵۳۸ پیکسل در هر اینچ ) و OnePlus 2 با کیفیت صفحه Full HD ( 1920 در ۱۰۸۰ پیکسل – ۴۰۱ پیکسل در هر اینچ ) قرار دارند که صفحه نمایش هر دو ۵٫۵ اینچ می باشد .
برای بررسی تخصصی تر بر روی این موضوع ، عکس ها توسط دوربین حرفه ای Canon 6D DSLR با لنز Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM گرفته شده اند .


سمت چپ LG G4 (1440p) ، وسط Sony Xperia Z5 Premium (2160p) و سمت راست OnePlus 2 (1080p)
در تصویر بالا مشاهده می کنید که جزئیات تصویر در نمایشگر LG G4 بهتر مشاهده می شود و رنگ ها واضح تر دیده می شوند ؛ ولی در نمایشگر Sony Xperia Z5 Premium نسبت به نمایشگر LG G4 جزئیات کمتر و رنگ ها خیلی تیره تر دیده می شوند ، ولی تعداد پیکسل ها بیشتر بوده و به همین علت اندازه پیکسل ها کوچکتر بوده و به سختی دیده می شوند .
در نمایشگر OnePlus 2 رنگ ها واضح نیستند ، پیکسل ها به راحتی دیده می شوند و جزئیات تصویر به خوبی مشخص نیست .


سمت چپ LG G4 (1440p) ، وسط Sony Xperia Z5 Premium (2160p) و سمت راست OnePlus 2 (1080p)
در این تصویر نیز مشاهده می شود که جزئیات تصویر در نمایشگر LG G4 بهتر مشاهده می گردد ، رنگ ها واضح تر دیده می شوند و اشیاء را می توان راحت شناسایی کرد .
در نمایشگر Sony Xperia Z5 Premium جزئیات کمتر و رنگ ها تیره تر و دیده می شوند ، ولی اندازه پیکسل ها کوچک تر بوده و خیلی قابل مشاهده نیستند .
در نمایشگر OnePlus 2 جزئیات تصویر به خوبی مشخص نیست ، رنگ ها خیلی طبیعی نیستند و پیکسل ها کاملاً مشخص اند .
چند عکس دیگر که در مکان ها و زمان های مختلف گرفته شده بود ، مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج به دست آمده در تمامی عکس ها یکسان بود .


سمت چپ LG G4 (1440p) ، وسط Sony Xperia Z5 Premium (2160p) و سمت راست OnePlus 2 (1080p)
می توان نتیجه گیری کرد که کیفیت هر صفحه نمایش فقط به تعداد پیکسل آن و گذاشتن اسمی همانند Full HD یا ۴K و … بستگی ندارد و کیفیت ساخت و نوع سخت افزار ها و نرم افزارهای به کار رفته برای یک صفحه نمایش بسیار مهم هستند .
مثلاً در Lenovo A7000 و +HTC Desire 820G که هر دو دارای صفحه نمایش با مشخصات یکسان ( ۵٫۵ اینچ – ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل – ۲۶۷ پیکسل در هر اینچ ) هستند ، تصاویر با کیفیت های مختلفی مشاهده شد ؛ به طوری که در Lenovo A7000 نمایشگر عکس ها ، با کیفیت بهتر ، رنگ های طبیعی تر و واضح تر دیده می شدند ؛ با اینکه قیمت +HTC Desire 820G از Lenovo A7000 بیشتر است و HTC در ساخت گوشی های هوشمند برند مطرح تری در بازارهای جهانی است و همچنین باید گفت که Lenovo A7000 دارای سخت افزار قوی تری نسبت به +HTC Desire 820G می باشد !
شاید خیلی از طرفداران برند اپل بگویند که چرا حرفی از محصولات این شرکت زده نشد ، به این دلیل توضیح مختصری در رابطه با دو مدل گوشی هوشمند این شرکت می دهیم .
یکی از بزرگترین ضعف های شرکت اپل در ساخت گوشی های هوشمند ، عدم استفاده از صفحه نمایش های با کیفیت نمایشی بالا است . شما به راحتی می توانید کیفیت صفحه نمایش یک Apple iphone 6s ( 4.7 اینچ – ۱۳۳۴ در ۷۵۰ پیکسل – ۳۲۶ پیکسل در هر اینچ ) را مثلاً با گوشی هوشمندی همانند Samsung Galaxy S5 ( 5.1 اینچ – ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل – ۴۳۲ پیکسل در هر اینچ ) مقایسه کنید ؛ بدون اینکه نیاز به عکسی با کیفیت بالا یا محیط خاصی داشته باشید که در این صورت متوجه خواهید شد کیفیت صفحه نمایش Samsung Galaxy S5 بالاتر از Apple iphone 6s می باشد . همچنین اگر کیفیت نمایشگر Apple iphone 6s plus ( 5.5 اینچ – ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل – ۴۰۱ پیکسل در هر اینچ ) را با همان Samsung Galaxy S5 که نمایشگر آن ها بسیار شبیه به هم هستند با دقت بیشتری مقایسه کنید ، باز هم مشاهده می کنید که کیفیت صفحه Samsung Galaxy S5 بیشتر است !
حال می توان به این نکته رسید که تنها قیمت و برند و مشخصات ظاهری نمی توانند تعیین کننده کیفیت یک محصول باشند و باید برای یک انتخاب درست بیشتر تحقیق و بررسی کنیم .