حدود یک ماه است که از عرضه نسخه نهایی سیستم عامل ویندوز مایکروسافت می گذرد و اگر از حاشیه ها بگذریم می توانیم این ویندوز را برترین نسخه سیستم عامل ویندوز بدانیم. حالا زمان خوبی است تا نگاهی کوتاه به اولین نسخه تا آخرین نسخه سیستم عامل غول ردموند بیندازیم.
از صفحه راه اندازی ویندوز ۱ تا ویندوز ۱۰ شروع می کنیم و علاوه بر آن مروری بر این ۳۰ سال عجیب و قریب میندازیم.
ویندوز ۱٫۰

۲۰ نوامبر ۱۹۸۵ مایکروسافت برای اولین بار از سیستم عامل ویندوز رونمایی کرد و سیتم عامل ویندوز متولد شد. لوگوی قدیمی مایکروسافت که تصویری آشنا برای کاربران آن زمان بود. شرکتی دنیای کامپیوتر را متحول کرد.
نکته جالب توجه اینجاست که مایکروسافت تا دسامبر ۲۰۰۱ و پس از گذشت ۱۶ سال از عمر ویندوز ۱٫۰ برای آن پشتیبانی ارائه می کند و پس از آن این ویندوز بازنشسته می شود.
ویندوز ۲٫۱

این ویندوز پس از ویندوز ۲٫۰۳ که در سال ۱۹۸۷ عرضه شده بود، در سال ۱۹۸۸ به بازار آمد. مایکروسافت این دو ویندوز را در قالب نسخه های ۲۸۶ و ۳۸۶ عرضه کرد. لوگوی جدید مایکروسافت در این ویندوز به چشم می خود که این لوگو تا به امروز تغییری نکرده است. همچنین اولین نسخه از ورد و اکسل در ویندوز ۲٫۰ عرضه شد.
ویندوز ۳٫۰

به دهه ۹۰ که سفر کنیم ویندوز ۳٫۰ به گرافیکی بسیار بهبود یافته وارد میدان می شود. لوگوی مایکروسافت هم همان قبلی مانده اما اینبار صفحه راه اندازی ویندوز با رنگ های متفاوت دیده می شود و آنچه مسلٌم است ویندوز ۳٫۰ از ۲٫۰ نمایش بهتری داشته و برتر بوده است.
در این ویندوز MS-DOS فایل منیجر اختصاصی ویندوز جایگزین پروگرام منیجر می شود و این اولین نسخه از ویندوز است که به طور گسترده تهدیدی جدی برای مکینتاش محسوب می شود.
ویندوز ۳٫۱

ویندوز ۳٫۱ که با نام رمزی Janus شناخته می شد در سال ۱۹۹۲ عرضه شد و نسخه ای دگرگون تر بود. اولین نسخه که بازی پر طرفدار Minesweeper را همراه خود آورد. همچنین برای اولین بار در این ویندوز از لوگوی پرچم ویندوز رونمایی شد و صفحه راه اندازی این ویندوز بازهم رنگ های متفاوتی را به همراه داشت. این ویندوز یک تنظیمات شخصی سازی حرفه ای به علاوه دسترسی ۳۲ بیت به دیسک داشت
همچنین این سیستم برای اولین بار فونت ها را به دسکتاپ آورد و بعدها در آپدیت خود نیز خواندن رسانه ها از CD-ROM را به ارمغان آورد.
ویندوز Workgroups 3.11

ویندوز ۳٫۱۱ برای کارگروه ها در اکتبر سال ۱۹۹۲ عرضه شد و این ویندوز قابلیت اتصال به شبکه را داشت که برای شرکت ها بسیار مهم و کلیدی بود. این ویندوز هم مانند ویندوز ۱٫۰ عمر زیادی داشت و تا سال ۲۰۰۸ و پس از گذشت ۱۶ سال برپا بود تا بالاخره مایکروسافت آن را نیز بازنشست کرد.
ویندوز ۹۵

ویندوز ۹۵ یکی از بهترین و موفق ترین ویندوز ها بود و یک جهش به جلو به حساب می آمد و در این ویندوز اینترنت اکسپلورر هم به ویندوز اضافه شد و گامی برای اینترنت بود. این ویندوز از نسخه های قبلی بسیار بهتر بود و از لحاظ گرافیکی تحولی بزرگ در نسخه های ویندوز بود. ویندوز ۱۰ کنونی نیز همانند ویندوز ۹۵ است و از نسخه های پیشین بسیار بهتر است.
ویندوز NT

ویندوز NT در سال ۱۹۹۶ عرضه شد و به یک جزء اصلی در شرکت ها تبدیل شد و عمر و دوام بالایی نیز داشت و تا زمانی که ویندوز ۲۰۰۰ جایگزین آن شود برپا بود. این ویندوز یکی از بهترین ویندوز های اداری آن زمان بود و شرکت ها را مجاب می کرد تا حتی روز های شنبه(تعطیل) هم دوست داشته باشند کار کنند.
ویندوز ۹۸

ژوئن ۱۹۹۸ یکی دیگر از سری بهترین ویندوز ها منتشر شد و ویندوز ۹۸ ویندوزی فوق العاده خوب و زیبا بود و عجیب است که برخی کاربران حتی امروز نیز از آن استفاده می کنند. در نسخه دوم این ویندوز در سال ۱۹۹۹ پشتیبانی از USB نیز به آن اضافه شد که در نسخه درایور ویندوز نیز گنجانده شده بود.
ویندوز ۹۸ یکی از کوتاه ترین عمر ها را داشت و پشتیبانی آن تا سال ۲۰۰۲ به پایان رسید و در ژوئن سال ۲۰۰۲ این ویندوز بازنشسته شد.
ویندوز ۲۰۰۰

ویندوز ۲۰۰۰ جایگزینی شایسته برای ویندوز NT بود و برای کسب و کار آن روز ها استفاده می شد که البته تاکنون هم برخی از آن استفاده می کنند. البته در بیشتر کسب و کار های امروزی ویندوز XP بازنشسته دیده می شود که بازهم ویندوز های بالاتر جایگزین آن می شوند و مایکروسافت برای آن پشتیبانی ازائه نمی دهد.
ویندوز ME

ویندوز ME در سال ۲۰۰۰ عرضه شد و یکی از ویندوز های نه چندان موفق بود و خیلی استفاده نشد. این ویندوز نسخه بهبود یافته ویندوز ۲۰۰۰ بود اما بسیاری ایرادات مختلف داشت که موجب نفرت کاربران از آن میشد و این ویندوز پروژه ای ناموفق برای غول نرم افزار جهان بود.
ویندوز XP

ویندوز محبوب XP که در سال ۲۰۰۱ با نام رمزی Whistler نیز شناخته می شد نسخه ای با امنیت بالاتر و بر اساس کد های ویندوز NT بود. ویندوز XP در دونسخه خانگی و حرفه ای عرضه می شد و یکی از پرطرفدارترین ویندوز ها است. چرا که در پایان سال ۲۰۰۶ طبق آمار IDC این ویندوز بر روی بیش از ۴۰۰ میلیون رایانه استفاده می شد.
به هرحال این ویندوز نیز سال گذشته بازنشست شد و مایکروسافت در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۱۴ اعلام کرد که دیگر برای این ویندوز پشتیبانی ارائه نخواهد داد و XP را کنار گذاشت. اما هنوز هم بسیاری از شرکت ها یا مردم عادی به آن علاقه دارند و علی رقم بازنشست شدن این ویندوز هنوز از آن استفاده می کنند. ویندوز XP نیز یکی از بهترین و موفق ترین پروژه های مایکروسافت بود.
ویندوز ویستا

بازهم مایکروسافت با شکست در پروژه ویندوز روبه رو شد که اینبار ویستا نام داشت. یک صفحه راه اندازی بدون لوگو که عجیب به نظر می آمد و عده ای معتقد اند برای سرعت در راه اندازی این صفحه بدون لوگوی مایکروسافت طراحی شده است. اما در کل ویندوز ویستا در میان مردم خیلی با استقبال رو به رو نشد و یکی از شکست های مایکروسافت به حساب می آید.
ویندوز ۷

اینبار مایکروسافت پس از شکست ویندوز ویستا در سال ۲۰۰۹ پروژه ای موفق ارائه داد و ویندوز ۷ نیز یکی از پرطرفدار ترین ویندوز ها است. لوگوی برگشته با انیمیشن و ظاهری جذاب تر و زیباتر و در عین حال کارایی خوب این ویندوز ستودنی است. ویندوزی که ۶ سال جایگزین نداشت و بهترین بود و حتی ویندوز ۸ نتوانست جای ان را پر کند تا ویندوز ۱۰ به بازار آمد و بسیاری از کاربران از ویندوز ۷ مستقیما به ویندوز ۱۰ مهاجرت می کنند چراکه استارت منو که در ویندوز ۸ وجود نداشت و کار را سخت می کرد را دوباره مشاهده کنند.
ویندوز ۸/۸٫۱

ویندوز ۸ یکی از دیگر شکست های مایکروسافت به حساب می آید. استارت منوی پرطرفدار و کلیدی برای تمام کاربران در آن حذف شده بود و انگار این ویندوز برای دستگاه های لمسی طراحی شده و کاربران کامپیوتر ها و لپ تاپ ها نادیده گرفته شده اند. تا به امروز انتقاد های بسیاری به این ویندوز وارد بوده است و یکی از بزرگترین اشتباهات و شکست های مایکروسافت به حساب می آید.
البته از لحاظ گرافیکی ویندوز ۸ تغییراتی بسیار کرده که از جمله آن می توان به صفحه راه اندازی و لوگوی تغییر کرده ویندوز اشاره کرد. گرافیکی خوب و جذاب اما برخی چیزهای کلیدی از دست رفته!
ویندوز ۸٫۱ به عنوان یک ویندوز جایگزین برای ویندوز ۸ آمد و با همان گرافیک جذاب و خوب اما با مشکلات و باگ های برطرف شده که توانست کمی رضایت کاربران را بدست آورد.
ویندوز ۱۰

یک محصول جامع ، یک پلتفرم ، یک استور , شعاری بود که مایکروسافت برای ارائه آخرین ویندوز خود به کار برد. ویندوزی یکپارچه در تمام دستگاه ها و گرافیک و دیزاینی متفاوت و دلنشین و همچنین با سرعت بسیار بالاتر و بهتر از ویژگی های آن است. در صفحه راه اندازی تنها لوگوی ویندوز کمی کوچکتر شده و همانند ویندوز ۸ است.
این ویندوز با گذر از حاشیه ها بدون شک بهترین ویندوز ارائه شده توسط غول نرم افزار جهان است و مایکروسافت موفق ترین پروژه خود را پشت سر می گذارد. از مهمترین ویژگی های این ویندوز می توان به بازگشت استارت منو اشاره کرد که اینبار با رابط کاربری مترو ترکیب شده و جلوه ای زیبا به این ویندوز بخشیده است.
منبع : TechRadar