یک تفکر دیرینه در ذهن انسان وجود دارد که همیشه می گوید “بیشتر همیشه بهتر است” و اگر این تفکر را در مورد دوربین اسمارت فون های امروزی نیز بخواهیم بکار ببندیم پس یک کیفیت دوربین 21 مگاپیکسلی بهترین است؟ لزوما نه.
در دنیای امروز تکنولوژی مگاپیکسل دوربین ها حرف اول تبلیغات برای آن گوشی را میزند و برای خیلی ها یک ملاک مهم به شمار می رود. اما برای مثال نمی توان گفت یک دوربین 8 مگاپیکسلی از یک دوربین 21 مگاپیکسلی کیفیتی پایین تر دارد. چرا که کیفیت عکس هایی که در دوربین گوشی خود می گیرید با آن در تضاد است و به بسیاری عوامل دیگر نیز وابسته است. در ادامه خواهید دید که چرا.
توهم وضوح
حتما شما نیز مانند بسیاری از کاربران در مورد لنز دوربین ، پردازنده تصویر و … چیز بسیار کمی می دانید و این امری طبیعی است. و اگر بخواهید برای مثال محصول رده بالای جدید شرکت سامسونگ یعنی گلکسی اس 6 را خریداری نمائید ، دوربین 16 مگاپیکسلی آن یک ملاک مهم برای خرید آن است و می گوئید بهترین است. اما 16 مگاپیکسل در دنیای امروزی یک توهم به شمار می رود. چرا؟ پاسخ آن را اینطور می دهیم که عکس گرفتن در دنیای امروزی به این گونه است که لحظاتی که در زندگی ما ثبت می شوند بلافاصله به شبکه های اجتماعی همانند فیس بوک ، اینستاگرام و … می روند و نه هیچ چیز دیگری. حال اگر به طرز کار این شبکه های اجتماعی نگاهی بیندازیم متوجه می شویم آن ها برای بهینه سازی عکس کمی کیفیت آن را کاهش می دهند چرا که هم سرعت لود عکس برای افرادی که سرعت اینترنتشان ضعیف است بالاتر باشد و هم حجم کمی بگیرد و آن ها مجبور به هزینه زیاد برای تامین سرور هایشان نباشند. پس دوربین 16 مگاپیکسلی گلکسی اس 6 هیچگاه جلوه خود را در دنیای ما نمایان نخواهد کرد و این تنها یک تبلیغ برای بالاتر بردن قیمت آن باقی خواهد ماند. اگر به عکس زیر نگاه کنید متوجه خواهید شد.

عکس سمت چپ عکس اصلی گرفته شده است و عکس سمت راست عکس آپلود شده در فیس بوک است.
اگر روی تصویر بالا زوم کنید متوجه تغییرات می شوید. عکس اصلی رزولوشنی برابر با 2988×5312 و حجمی معادل 5.84MB دارد و عکسی که در فیس بوک آپلود شده است با رزولوشنی برابر 2048×1152 ( دو مگاپیکسل ) و حجمی معادل 313 کیلوبایت دارد. ( یعنی بیش از 17 برابر کمتر)
تنها فیس بوک نیست که این کار را انجام می دهد و اگر به تصویر زیر نگاه کنید اینستاگرام نیز از این قاعده مستثنا نیست و تصویر را به اندازه مربع 640×640 مگاپیکسل و یا 0.4 مگاپیکسل کاهش داده است.

تصویر چپ عکس اصلی و تصویر سمت راست عکس آپلود شده در اینستاگرام است.
اما گفتیم که فیس بوک و اینستاگرام مجبور اند حجم و اندازه تصاویر خود را برای سرعت لود بهتر و هزینه کمتر برای سرور هایشان پایین بیاورند و این کاملا منطقی است.
حال اگر ما یک مانیتور 23 اینج با کیفیت 1080p یا به عبارت بهتر Full HD داشته باشیم عکسی که در فیس بوک نهایتا می توان مشاهده کرد با اندازه 1477×831 خواهد بود و عکسی که در اینستاگرام می توان دید اندازه ای برابر 612×612 پیکسل خواهد داشت یا به عبارتی بهتر حدود 1.3 مگاپیکسل. پس اینجا می توان گفت در این زمینه تمام دوربین ها 10 ، 16 و یا حتی بیشتر از 100 مگاپیکسل را باید کنار گذاشت چرا که ما به کمتر از 2 مگاپیکسل آن نیاز داریم و این ها تنها تبلیغات شرکت ها برای فروش بالاتر است.


پس مشاهده کردید که در شبکه های اجتماعی بنا به دلایلی که ذکر شد نمی توان عکس اصلی را مشاهده کرد و اندازه آن به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا می کند. و حتی با یک مانیتور با کیفیت بالا نیز شما اندازه اصلی را نمی توانید مشاهده کنید مگر مانیتوری با ابعاد و کیفیتی بسیار بالا داشته باشید.
باوری غلط در مورد مگاپیکسل
مشاهده کردید که باور امروزی ما در مورد مگاپیکسل اشتباه است و بزرگتر بودن عدد مگاپیکسل ربطی به کیفیت تصویر ندارد و تنها اندازه تصویر را به ما نشان می دهد. و کیفیت عکس برداری یک دوربین بستگی به عوامل دیگری بستگی دارد.
در عکس زیر کیفیت دوربین htc one M9 با کیفیت 20 مگاپیکسل ساخته شرکت توشیبا را در مقابل دوربین آیفون 6 اپل با هم مقایسه می کنیم.
در نگاه اول به نظر می رسد دوربین 20 مگاپیکسلی ام 9 کیفیت بسیار بهتری نسبت به دوربین 8 مگاپیکسلی آیفون 6 داشته باشد اما این کاملا اشتباه است چرا که دوربین ام 9 را باید یک دوربین نه چندان جالب در برای آیفون 6 دانست. در تصویر زیر خودتان متوجه تفاوت کیفیت ها خواهید شد.

تصویر سمت چپ مربوط به دوربین HTC One M9 و تصویر سمت راست مربوط به دوربین Iphone 6 می باشد.
با مقایسه تصویر بالا درمیابیم که هر چند دوربنی ام 9 از لحاظ مگاپیکسلی عددی بسیار بالاتر از ایفون 6 را داراست اما در این حالت برابر از لحاظ اندازه و کیفیت و…. میبینیم که آیفون 6 با دوربین 8 مگاپیکسلی خود که در گوشی های میان رده شرکت های معتبر تولید تلفن همراه دیده می شود از این غول تایوانی عملکردی بهتر را ارائه می کند.
پس مگاپیکسل در گوشی های هوشمند مقیاسی غلط برای کیفیت تصویربرداری آن ها است و برای کیفیت باید به عوامل دیگری توجه کرد و این بزرگ بودن سنسور دوربین تنها و تنها عدد مگاپیکسل را بالاتر می برد و ربطی به جزئیات و کیفیت عکسبرداری بهتر ندارد.
اعداد مگاپیکسل هم برای هیچی نیست
خب تمامی توضیحات تا به اینجا درست است اما باید به این نیز توجه داشت که دوربین های با کیفیت بالا در گوشی های هوشمند یک مزیت بسیار خوب دارند و آن این است که شما بدون کاهش وضوح تصویر می توانید روی نقطه مورد نظر خود زوم کنید. برای مثال شرکت های نوکیا و سونی تا 3x و 5x توانایی زوم کردن در اختیار شما قرار می دهند.
اما درکل اعداد مگاپیکسل وقتی به کار ما می آیند که بخواهیم یک تصویر را در ابعاد بزرگ چاپ کنیم و آنگاه این اعداد هرچه بزرگتر باشند اندازه تصویر چاپ شده ما نیز می تواند بیشتر باشد.
حرف پایانی
مسلما باور بسیاری از ما در مورد کیفیت دوربین گوشی های هوشمند این است که هرچه مگاپیکسل عددی بالاتر داشته باشد کیفیت تصویر ما نیز بهتر است اما باید خیلی رک بگوئیم با آزمایشات بالا چنین چیزی صحت ندارد و این بی رحمی است که ما گوشی هایی با مگاپیکسل دوربین پایین تر را از انتخاب خود به دلیل بد بودن کیفیت عکسبرداری خارج کنیم. در کل نباید خیلی در خرید گوشی به کیفیت دوربین آن توجه کرد چرا که کار اصلی تلفن همراه عکسبرداری از لحظات زندگی ما نیست و بهر کاری دیگر ساخته شده است.
منبع : فون آرنا